Hvordan får du nettstedet ditt til å bli maks synlig i Googles naturlige (gratis) søkeresultater? Og hvordan kan utseende av søkeresultatene styres, slik at din viktigste målgruppe vil bli inspirert til å klikke på resultatet? Lurer du på slike spørsmål, jo — da trenger du nok litt søkemotoroptimalisering. Her følger en forståelig forklaring!
Dette får du vite om SEO:
Hva er SEO?
SEO står for "Search Engine Optimization", eller på godt norsk: søkemotoroptimalisering.
Dette kan virke som et skummelt ord, men det er egentlig bare et eget fag innen digital markedsføring, som fokuserer på spørsmålet om hvordan du kan få et nettsted til å bli maks synlig i søkemotorens naturlige, såkalte "organiske" søkeresultater (dvs. ikke-betalte resultater).
Utover det befatter SEO seg også med hvordan utseende av søkeresultatene kan styres, slik at din viktigste målgruppe blir inspirert til å klikke på resultatet og besøker ditt nettsted overfor nettstedet av en konkurrent.
Strengt tatt snakker vi altså ikke bare om Google, men om alle mulige søkemotorer — for eksempel Youtube, Amazon, Bing, Duck Duck Go, eller Finn.no. Likevel ligger hovedfokuset som vanlig på søkemotoren Google.
Norge elsker Google. 96.2% av nordmenn bruker Google fremfor en annen søkemotor.
Av denne grunnen er SEO sterkt fokusert på optimalisering av nettsteder med Google sine algoritmer og preferanser / anbefalinger i bakhodet. Nærmest alt dreier seg om spørsmålet av hvordan du kan "rangere høyt" i Googles organiske (aka. gratis / naturlige) resultater.
— Hva er forskjellen på SEO og SEM?
I motsetning til organiske resultater kan du også øke synligheten via kjøpte annonseplasser, hvor du som regel betaler for trafikken per klikk på annonsen. Denne kanalen heter SEM eller SEA.
SEM er en forkortelse for søkemotormarkedsføring ("Search Engine Marketing"). Det er egentlig en samlebetegnelse for alle markedsføringsaktiviteter som involverer søkemotorer.
SEM inkluderer faktisk både
betalt annonsering (SEA, eller Search Engine Advertising)
og gratis trafikk (SEO)
men i Norge brukes ofte "SEM" for å referere til SEA, eller betalt søk.
I dette innlegget bruker jeg SEA for å referere til betalt søk.
SEA kan virke fristende, for som vanlig dukker annonser opp ovenfor Googles organiske resultater.
Men ett eneste klikk på Google-annonser kan koste annonsøren alt fra 15 til 300 kroner og oppover — avhengig av hvor mange konkurrenter byr på de samme søkeordene.
Betalt søk / SEA kan bli en dyr og dermed lite bærekraftig markedskanal på sikt — i motsetning til SEO, som er (utover arbeidskraften og tiden du investerer i den) en mer stabil kanal med en forholdsvis langvarig trafikk- og salgseffekt.
Hvordan fungerer SEO?
På den ene siden har søkemotoroptimalisering blitt så kompleks at det er nå en egen industri — samt egne online-aviser (for eksempel Search Engine Journal) og internasjonale konferanser i England, Tyskland, Mexico & Co.
Storbedrifter ansetter egne SEO-avdelinger og Googles SEO-representant, John Mueller, holder "Spørsmål & Svar"-sesjoner, hvor SEO-spesialistene prøver å få så mye konkret informasjon ut av ham som mulig.
SEO kan derfor virke som en særdeles utilgjengelig og forvirrende disiplin, men alt er i bunn og grunn lærbar og logisk.
Denne guiden skal gi deg en inneførende oversikt over hvordan søkemotoroptimalisering fungerer. Enkelt forklart av en senior SEO konsulent som satser på kunnskapsformidling for småbedrifter og gründere.
4 Felter av SEO
Forenklet sagt fungerer søkemotoroptimalisering slik at man lærer seg alt om hvordan søkemotorer fungerer, og hvordan de kommer til beregningen av et nettsteds plassering i søkeresultatene. Det innebærer også at man informerer seg om hvilke faktorer algoritmene tar med i beregningen sin i forbindelse med søkebegrepet en bruker har lagt inn i søkefeltet på Google.
Det er nå flere enn 250+ såkalte "rangeringsfaktorer" som går inn i beregningen av resultatets plassering.
Disse faktorene innebærer alt fra innholdskvalitet til teknisk sidehelse, og kan deles under i tre til fire forskjellige kategorier:
SEO bygger på disse kategoriene. SEO spesialister lærer seg alt om hvordan rangeringen fungerer i de ulike kategoriene, og derfor er også SEO underdelt i fire forskjellige kompetansefelter, eller nisjer:
On-page SEO
Off-page SEO
Teknisk SEO
Analytisk SEO
Hver nisje fokuserer på spørsmålet om hvordan et nettsted kan levere best på akkurat de rangeringsfaktorene som kategoriseres under denne nisjen.
1) On-page SEO
On-page SEO fokuserer på rangeringsfaktorer knyttet til selve siden.
Her ser vi på optimaliseringspotensialet av elementer som er til en viss grad synlige for brukere.
On-page rangeringsfaktorer innebærer blant annet:
URL
Overskrifter (såkalte "Headings", H1-H6)
Bruk av søkeord i teksten
Tekstlengde, relevans og kvalitet
Interne lenker
ALT-tekster for bilder
Meta-tittel (overskriften som vises i søkeresultatet)
2) Off-page SEO
Off-page SEO fokuserer på rangeringsfaktorer som ikke direkte kan styres på selve siden.
Her ser vi på optimaliseringspotensialet som må reguleres utenfra.
Off-page rangeringsfaktorer innebærer blant annet:
Backlinks (lenker som peker til nettstedet fra andre nettsteder)
"Local SEO" (f. eks. Google My Business eller anmeldelser)
Merke-omtaler (når merkenavnet ditt nevnt på nettet, enten det er i en artikkel, en casestudie, eller på sosiale medier)
3) Teknisk SEO
Teknisk SEO fokuserer på rangeringsfaktorer knyttet til teknisk sidehelse og prestasjon av selve nettstedet.
Denne delen av SEO krever ofte kunnskap av koding (særlig HTML, CSS og JavaScript) og en generell forståelse for teknisk tunge temaer.
Her ser vi på optimaliseringspotensialet av svært tekniske områder.
Tekniske rangeringsfaktorer innebærer blant annet:
sidens sikkerhet (SSL sertifikat osv.)
sidens overordnet arkitektur
sidens hastighet
kildekodens ryddighet og lesbarhet
"crawlability" (er siden tilgjengelig for søkemotorer)
"indexability" (er siden indekserbar for søkemotorer)
mobilvennlighet
generell brukervennlighet
strukturerte data (hvordan fremvises siden i søkeresultatene)
duplikat innhold (er det mye innhold som er duplisert / kopiert)
Google har blitt særdeles flink til å måle såkalt "page experience", eller brukeropplevelsen, gjennom en kompleks blanding av ulike målepunkter. Søkemotorens "Core Web Vitals" vil spille en større og større rolle her.
Verktøy som brukes ofte her er eksempelvis Screaming Frog SEO spider (crawling verktøy) og Google Search Console, samt diverse målingsverktøy, blant annet Lighthouse eller Pagespeed Insights.
4) Analytisk SEO
Analytisk SEO fokuserer på måling og analyse av viktige datapunkter for å kunne forstå nettstedets prestasjon fra et SEO-perspektiv.
Målet er å finne ut av hva nåværende status er, og hvordan nettstedet kan pushes til å gjøre det enda bedre.
Vi vet for eksempel at brukersignaler også inngår i beregningen av rangering, og analytisk SEO befatter seg dermed i stor grad med målsetning, overvåkning og evaluering av nettstedets performance, særlig angående brukeratferd og KPI'er (Key Performance Indicators).
Analyser og audits som kan gjennomføres her er blant annet:
Innholdsanalyse
On-page audit
Off-page audit
Teknisk audit
Rangeringsanalyse
Trafikk- og salgsanalyse
Avhengig av analysetyp er det ulike KPI'er som står i middelpunktet, men stort sett er følgende metrikker som betraktes gjerne i analyser:
trafikksignaler (nettstedbesøk, varighet, osv.)
salgssignaler (antall salg / konverteringer, konverteringsrate, salgsverdi, osv.)
rangeringer
brukersignaler (click-through-rate fra søkeresultater, fluktfrekvens,
målepunkter ref. sidehastighet
m.m.
Analytisk SEO krever altså en god forståelse for tredjeparts performance verktøy, sånn som for eksempel Google Analytics eller Siteimprove, Semrush.
Det er også en fordel med noen års erfaring i bransjen, slik at man stiller de riktige spørsmålene og kan se tilbake på en rekke problemstillinger man har opplevd gjennom sin egen SEO-reise.
Hvor viktig er førsteplasser i Google?
I SEO-faget er det mye snakk om "førsteplasser," men hvor stor forskjell gjør det egentlig å havne eksempelvis på femte plass — kontra første? Og hva med Googles side to (plass 11-20)?
Statistikken viser er at (nærmest) ingen klikker seg videre til side 2. Det gjør heller ikke du.
Du stoler nemlig aller mest på de første tre — maks fem — resultater, og det gjør alle andre som søker på Google og prøver å finne noe på nett også.
Her er det derfor en litt gammel (men også litt morsom) SEO-spøk:
"Where should you hide a dead body?"
"On Google's page 2."
(ha ha ha)
Dersom ditt nettsted er på vei ned mot plass 8, 9, 10, 11, 12 — eller dersom det generelt ikke er synlig i topp-resultatene for viktige søkeord — vil du merke en tydelig nedgang på nettstedets besøk ("trafikk") og salg gjennomført på digitale flater ("konverteringer").
Sklier resultatet ditt fra plass én til tre, vil trafikk- og salgsforskjellen være enda tydeligere.
Den såkalte "klikkraten" (CTR, click-through-rate) for googleresultater varierer nemlig massivt, avhengig av hvilken plassering resultatet har fått.
Det som er helt klart er følgende: Når du søker på noe, går de aller fleste klikk til de første tre plassene i Google.
Klikkraten for Googles topp-3 plasser i 2023:
Annonse | 2.1 % |
Første plass | 39.8% |
Andre plass | 18.7% |
Tredje plass | 10.2% |
Kilde: FirstPageSage
Nesten 70% av ALLE klikk for et søkeord går til plassene 1, 2, og 3. Plass én får nesten 40% av klikkene.
Sklier du fra plass én till to, halverer seg klikk / trafikken som kommer til ditt nettsted. Driver du en nettbutikk, vil du da merke en enorm tydelig forskjell mellom salg og ikke-salg.
Resterende resultater (plass 4-100) må fordele de øvrige 30% av klikkene blant seg. Mindre enn 2% av alle klikk skjer på resultatside 2-10 (plass 11-100).
En målrettet SEO strategi, som tar hensyn til Googles egne anbefalinger og guidelines, kan få ditt nettsted til å rangere på førsteplasser. Dette vil, som du ser, bidra massivt til å øke trafikk, salg, og merkevarebygging.
Trenger ditt nettsted SEO?
Med mindre at ditt merkevare allerede er godt etablert og kjent for folk flest, så er det altså helt avgjørende at potensielle kunder klarer å finne deg og dine produkter / tjenester ved hjelp av søkemotorer — særlig Google.
Ikke bare det: klikkratene viser at du er dessverre avhengig av at dine tjenester dukker opp høyt på resultatsiden, helst på plass 1-3.
Du kan selvfølgelig velge å betale for trafikken via annonser (SEA) — men dette er en kostbar strategi. Dessuten er det også utdannete spesialister som kan faget og jobber døgnet rundt for at dine konkurrenter skal få maks betalt synlighet for minst mulig penger.
En annen markedskanal du kan satse på er sosiale medier. I motsetning til fordommene jeg ser i bransjen, så er sosiale medier en enorm tidskrevende og kompleks kanal. Også her er det sosiale medie spesialister, som utvikler avanserte og gjennomtenkte kampanjer.
Så er det en rekke andre kanaler du kan satse på, men uansett hvilken vei du velger først, på nett er det stort sett ingen kanal som ikke krever en viss form for innsats.
Driver du en digital bedrift, så vil du nok på sikt måtte se på muligheten av å få inn "gratis" trafikk — enten via en målrettet og effektiv social strategi, eller fra Google via organiske resultater.
Skal du få ordet ut på sosiale medier, så trenger du et stort antall følgere og en stor båndbredde. Ønsker du å rangere høyt i Googles organiske resultater, da er det viktig at nettstedet ditt er i topp form, særlig fra Googles perspektiv.
Husk på Googles 250+ organiske rageringsfaktorer! Skal du rangere bra over tid, må nettstedet ditt komme seg godt gjennom Googles rangeringsalgoritmer.
Dette betyr at det er en markedsfordel for deg å bli kjent med SEO sine 4 felter.
SEO er særlig essensielt når du for eksempel driver en ren online-tjeneste eller nettbutikk, som er økonomisk fullstendig avhengig av at dine produkter eller tjenester blir synlige på Google.
Når i prosessen bør du tenkte på SEO?
Det korte svaret er: til ethvert tidspunkt. Det er logisk at en SEO konsulent måtte skrive dette, ikke sant?
Men Googles rangeringsfaktorer omfatter nå — slik forklart ovenfor — nærmest alt man kunne kommet på. De evaluerer sidens teknisk helsetilstand, tekstkvalitet, brukervennlighet, mobilvennlighet, bruk av søkeord, arkitektur, hastighet, lesbarhet, universell utforming, interne lenker, eksterne lenker, omtaler på nett, klikkrate i søkeresultatene, URL'en, LCP, CLS, CSS...
Dette betyr at du det er en fordel for deg å tenke på SEO så snart du vurderer noen form for digital aktivitet på og rundt nettstedet ditt.
Det er derfor en stor fordel for din bedrift hvis du tenker på SEO ved eksempelvis:
Lansering av et nytt nettsted
Migrering av et eksisterende nettsted
Innholdsproduksjon / Content Marketing, f. eks. artikler
Produktlanseringer
Mediekampanjer
Digital PR
Overordnet digital strategi (da SEO påvirker andre marketingkanaler, for eksempel betalt søk)
Denne listen er ikke uttømmende. Poenget er at alt du gjør på nett mest sannsynlig kan og vil påvirke rangeringene dine.
Dersom organisk synlighet er viktig for deg og din markedsstrategi, bør du altså huske på å dobbeltsjekke SEO best practices i alle dine online-aktiviteter.
Bør du ansette en SEO spesialist?
Inhouse SEO-manager
Overstiger alt dette din tids- og kunnskapshorisont (eller, helt ærlig, interessehorisont) — så kan du ansette en søkemotoroptimaliseringsspesialist eller SEO-manager "inhouse" hos deg. I så fall jobber denne personen døgnet rundt for deg og din bedrift eller organisasjon.
Storbedrifter — særlig tunge nett-baserte aktører innen e-commerce — vil ofte ha flere inhouse SEO-spesialister og til og med hele SEO-avdelinger, som jobber hele tiden for å holde nettstedet godt synlig for alle deres forretningskritiske søkeord, artikler eller produktkategorier.
Frilans SEO konsulent
En kanskje litt mer realistisk mulighet for folk flest er å hyre inn en ekstern SEO konsulent — enten det er en selvstendig konsulent sånn som meg, eller en ansatt i et marketingbyrå.
En slik person vil støtte bedriften punktuelt eller prosjektbasert med råd og operativ hjelp, for eksempel i en viss antall timer hver måned (på en såkalt "retainer", eller fastavtale).
Personlig er jeg en SEO konsulent som tilbyr SEO hjelp for småbedrifter og gründere. Jeg brenner for kunnskapsformidling og liker å holde SEO kurs, noe som kan være svært kostnadseffektiv for små aktører som foreløpig er nødt til å gjøre den største delen av jobben selv.
Det er også derfor jeg tilbyr blant annet prosjektbasert — dvs. tidsbegrenset — hjelp. Av erfaring har ikke småbedrifter råd til å investere i store løpende kostnader, som for eksempel SEO-fastavtaler hos store marketingbyråer.
Med punktuell støtte og god rådgivning skal det likevel være mulig for en småbedrift eller gründer å få et par kunnskapsrike ekstra-hender til å styrke teamet, noe som kan gjøre det mye lettere å for eksempel sette opp en målrettet innholdsstrategi, lansere et "friskt" nettsted eller lære mer om organiske konkurrenter.
Hvilken SEO-spesialist passer best til deg?
Hvilken type SEO-spesialist vil fungere best for ditt team og ditt prosjekt er avhengig av dine
ressurser
behov
problemstillinger
og markedsmål.
Det kreves svært ulike personlige styrker og evner for hver SEO-nisje, enten det er teknisk eller On-page, analytisk eller Off-page. Noen SEO spesialister har kun jobbet med e-commerce bedrifter, og aldri med å utvikle en long-term innholdsstrategi. Noen kan alt det tekniske om pagespeed, men nærmest ingenting om søkeordsanalyser.
Senior konsulenter bør ha jobbet med litt av alt — men selv da er kompetansefeltene avhengige av CV'en, spesialistens tidligere kunder og ansvarsområder.
De fleste SEO-konsulenter vil være kunnskapsrike spesialister på kanskje et par av nisjene — sjeldent kan alle alt. Særlig ikke i dybden.
Dersom du kommer i kontakt med en SEO-konsulent som påstår at hun eller han vet alt om alt, så bør det helst være en person med 20-års erfaring i alle nisjer, og kan vise til konkrete resultater for hver av de. Jeg selv er en senior SEO-konsulent, men må innrømme at jeg har for eksempel fortsatt en del å lære rundt SEO for store e-commerce bedrifter. Også Local SEO er noe jeg ønsker å jobbe mer med og lære mer om fremover.
Vurderer du å ansette en SEO-konsulent, anbefaler jeg å holde en åpen samtale om spesialistens styrker og preferanser innen de ulike fagfeltene for SEO. Slik kan du finne en konsulent som leverer det som er viktigst for deg og ditt prosjekt.
Du er gründer eller aktiv i en småbedrift og trenger SEO hjelp?
Jeg er en senior SEO-konsulent som satser på ekte kunnskapsformidling.
Book et SEO-kurs for deg og ditt team, eller hyr meg inn som personlig SEO konsulent, så tar vi en prat om behovene til deg og din bedrift. Det er en rekke prosjektbaserte SEO tjenester jeg kan operativt støtte dere med på midlertidig basis.
Lyst til ta en prat om SEO for din bedrift?
Commentaires