Som gründer eller småbedriftseier har du kanskje hørt om Google Search Console, men er ikke helt sikker på hva det er og hvorfor det er viktig for SEO. I denne artikkelen vil jeg gi deg en praktisk intro til Google Search Console, og forklare hvorfor det er en uvurderlig — og gratis — ressurs for å jobbe med SEO for nettstedet ditt.
Dette får du vite om Google Search Console:
Hva er Google Search Console (GSC)?
Google Search Console er et gratis verktøy som gir deg informasjon om hvordan søkemotoren Google ser på nettstedet ditt, og hva du kan gjøre for å bli mer synlig i søkeresultatene.
Eksempelvis gir GSC deg en oversikt over:
søkeordene som brukerne søker etter for å finne nettstedet ditt,
statistikk om antall visninger, klikk og gjennomsnittlig posisjon i søkeresultatene, og
antallet av nettstedets sider som befinner seg i Googles index — kontra sider som Google ennå ikke har indeksert.
Utover det kan du også bruke verktøyet til å identifisere tekniske problemer som kan hindre søkemotorer i å indeksere og rangere nettstedet ditt.
Dette er altså et ganske viktig basic SEO-verktøy for alle som ønsker å jobbe målrettet med nettstedets organisk synlighet.
Hvorfor bør du bruke Google Search Console?
For småbedrifter og gründere er det spesielt viktig å ha en god SEO-strategi for å konkurrere i den digitale verdenen. Å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer vil hjelpe deg å rangere høyere i søkeresultatene, og dermed øke synligheten og trafikken til nettstedet ditt.
Ved å bruke Google Search Console kan du få innsikt i aktuell statistikk. Du kan også identifisere potensielle problemer, noe som vil hjelpe deg med å optimalisere nettstedet ditt for å forbedre SEO-ytelsen.
Oppsummert kan Google Search Console hjelpe deg med å forbedre brukeropplevelsen og øke sannsynligheten for at brukerne dine vil konvertere til kunder.
Usikker på hva SEO egentlig er?
Slik setter du opp Google Search Console
Når du har forstått hvor viktig Google Search Console er for nettstedets SEO, er neste skritt å sette opp en konto og koble den til nettstedet ditt.
Her er en trinnvis veiledning for å hjelpe deg med å sette opp Google Search Console:
Gå til Google Search Console-nettstedet og logg på med Google-kontoen din.
Klikk på "Legg til eiendom" -knappen og velg deretter "Nettsted" fra rullegardinmenyen.
Legg til nettstedets URL i det angitte feltet og klikk "Fortsett". Du vil da bli bedt om å bekrefte at du eier nettstedet.
Velg en av de tilgjengelige verifiseringsmetodene og følg instruksjonene for å verifisere nettstedet ditt. Det er viktig å merke seg at du må ha tilgang til nettstedets kildekode eller DNS-kontrollpanel for å kunne verifisere nettstedet ditt.
Når du har verifisert nettstedet ditt, vil du kunne se dataene i Google Search Console.
For å koble Google Analytics til Google Search Console, kan du gå til "Innstillinger" -fanen i Google Search Console og deretter klikke på "Koble til Google Analytics" -knappen. Følg instruksjonene for å koble de to verktøyene sammen.
Med disse enkle trinnene kan du sette opp Google Search Console og begynne å bruke verktøyet til å forbedre nettstedets SEO-ytelse.
MERK!
Det kan ta noen dager eller uker for dataene å bli samlet inn og vist i Google Search Console, så vær tålmodig og fortsett å optimalisere nettstedet ditt basert på de innsiktene du får fra verktøyet.
7 nyttige Google Search Console funksjoner
Da har du satt opp verktøyet og koblet til Google Analytics. Men hva gjør du nå? Hvordan bruker du Google Search Console? Hvilke rapporter bør du se på først, og hvordan tolker du tallene og meldingene du ser?
La oss starte med en oversikt over noen av Google Search Consoles viktigste funksjonene.
1. Dekning (“Pages”)
Denne rapporten lar deg se hvilke sider på nettstedet ditt som er indeksert av Google, og om det er noen feil eller varsler relatert til indeksering.
Mulige problemer med nettstedet ditt kan f. eks. være duplikat innhold eller indekseringsfeil. Google Search Console hjelper deg med å spotte disse feilene, slik at du kan ta tiltak for å fikse problemene og forbedre synligheten til nettstedet ditt i søkeresultatene.
Varslene i Google Search Console kan ofte skape usikkerhet i nye brukere.
For å gjøre det litt enklere for deg, har jeg listet opp de 5 vanligste varsler som kan dukke opp for ikke-indekserte sider.
2. Søkeordsanalyse (under Ytelse, "Performance")
Denne rapporten lar deg se hvilke søkeord som brukes av brukere som får nettstedet ditt til å vises i søkeresultatene.
Du kan også se hvor ofte nettstedet ditt vises i søkeresultatene, hva gjennomsnittlig plassering er for søkeordet, og hvilke sider som har høyest klikkfrekvens.
Mitt tips er å leke litt rundt med denne rapporten: velg ulike tidsrom, klikk på søkeord og URL’er og se hva som skjer.
Eksempelvis kan du også sette opp et filter for å ekskludere ditt merkevarenavn fra søkeordslisten; slik får du en bedre forståelse av hvordan brukere finner veien til ditt nettsted når de ikke leter konkret etter din merkevare, men heller et produkt, informasjon eller en tjeneste.
3. URL-inspeksjon (“URL-inspection”)
Er URL’en i Googles index? URL-inspeksjonen lar deg se om Google overhodet kan indeksere og vise den i søkeresultatene.
Sier Google Search Console at URL’en du har lagt inn ikke er indeksert? Da kan du be søkemotoren om å indeksere den med en gang.
Dette er spesielt nyttig dersom du har lagt til nytt innhold som du ønsker å få inn i Googles søkeresultater så fort som mulig.
4. Page Experience + Core Web Vitals
Core Web Vitals er sentrale tekniske faktorer som Google bruker for å evaluere og rangere nettstedets brukeropplevelse.
Forbedring av disse faktorene kan bidra til å øke synligheten og trafikken til nettstedet ditt i søkeresultatene.
Dette verktøyet gir deg altså informasjon om nettstedets lastetid og ytelse på mobil og desktop, slik at du kan se nærmere på mulige årsaker av eksempelvis dårlig sidehastighet.
Optimalisering av sidehastighet og generell brukervennlighet pleier å være tech-heavy.
Dersom du trenger hjelp med dette, bør du ta kontakt med en utvikler eller en teknisk SEO-konsulent.
5. Sitemap.xml
Dette verktøyet lar deg laste opp en sitemap.xml fil til Google.
Sitemap.xml inneholder enkelt forklart en liste over alle indekserbare URL’er på nettstedet ditt. Filen hjelper søkemotorer som Google med å navigere og indeksere nettstedet ditt mer effektivt.
I dag lager de fleste CMS’er, som for eksempel Wordpress eller Wix, auto-genererte Sitemap.xml-filer, slik at du ikke må bruke tid på å vedlikeholde en slik liste selv.
Du finner den som vanlig ved å legge /sitemap.xml til domenenavnet ditt, altså: “domene.no/sitemap.xml”.
Det å laste opp sitemappen i Google Search Console er derimot noe CMS’et ikke kan fikse for deg — dette bør du gjøre i dag, for det å ha en sitemap.xml (særlig når du har en litt større side) er beste praksis.
6. Mobile Usability
Dette verktøyet sjekker om nettstedet ditt er optimalisert for mobil, og gir deg informasjon om eventuelle problemer eller feil som kan påvirke brukeropplevelsen på mobile enheter.
Mobile Usability er viktig for søkemotoroptimalisering fordi i dag surfer majoriteten av brukere på mobile enheter.
Derfor prioriterer nå Google nettsider som gir en god brukeropplevelse på mobil, ved å gi dem høyere rangering i søkeresultatene.
7. Sikkerhet (“Security & Manual Actions”)
Denne rapporten forteller deg om nettstedet ditt har sikkerhetsproblemer eller har blitt kompromittert av skadelig programvare.
Sikkerhet er kanskje Googles aller første krav til indeksering og dermed rangering.
Har nettstedet ditt graverende sikkerhets-issues, vil det heller ikke bli oppført i søkeresultatene.
Google tar dessuten manuelle tiltak mot et nettsted når det bryter med retningslinjene for kvalitet og retningslinjene for webmastere som er satt av Google. Dette kan for eksempel inkludere bruk av spamteknikker, skjulte lenker eller sidene som inneholder skadelig programvare eller virus.
Litt for mange nye begreper?
Hva betyr feilmeldingene i Google Search Console?
Kunder spør meg ofte om “feilmeldinger” i Google.
Det er avgjørende å forstå at ikke alle varsler betyr at noe er feil med siden din. For eksempel er det normalt at en del URL’er blir listet opp under “ikke-indeksert”, for det er ikke alle URL’er du nødvendigvis ønsker å få indeksert i søkeresultatene.
Noen sidetyper du eventuelt ønsker å holde utenfor Googles søkeresultater er for eksempel:
admin-sider
takk-sider (som blir sendt til besøkende etter å ha fullført et skjema eller lignende)
ufullstendige eller midlertidige sider
sider med lavt innhold.
I så fall er det riktig at disse sidene dukker opp under “ikke-indeksert”-rapporten, og du bør tvert imot være alarmert hvis de plutselig skulle dukke opp under “indeksert”-rapporten.
Som du ser er det viktig å holde hodet kaldt og ta en enkel vurdering av nåværende status kontra ønskelig situasjon.
5 vanlige varsler i Google Search Console
Under finner du noen varsler og en forklaring på hvor farlige de er — og hva du bør gjøre når de dukker opp i nettstedets Google Search Console.
"URL blocked by robots.txt" Dette varslet indikerer at Google ikke får lov til å “crawle” (besøke og sjekke) siden, fordi den er blokkert av nettstedets robots.txt-fil. Dersom du ønsker at siden skal bli synlig på Google er løsningen på dette problemet å endre robots.txt-filen for å tillate at siden blir crawlet. Merk at du bør være enormt forsiktig med å endre robots.txt-filen, da feilgrep i denne filen potensielt kan blokkere hele nettstedet for crawling fra søkemotorer. Usikker på hva en robots.txt er? Ta en titt på SmåSeos robots.txt, så bør det bli mer forståelig.
"URL marked ‘noindex’" Denne feilmeldingen betyr at siden inneholder en "noindex"-tag som hindrer Google fra å indeksere den. Dersom du ønsker at siden blir synlig på Google er løsningen på dette problemet å fjerne "noindex"-taggen fra sidens kildekode. Dette kan ofte gjøres direkte i CMS’et ditt — du må sannsynligvis navigere til selve siden innenfor CMS'ets backend, så finne innstillingene hvor indeksering reguleres.
"Alternate page with proper canonical tag" En canonical er en HTML-tag i kildekoden av en bestemt URL. Det er lurt å bruke en canonical når det finnes flere versjoner av samme innhold på ulike URL-er (“duplikat innhold”) ; i så fall hjelper en canonical søkemotoren med å forstå hvilken versjon som skal indekseres. Dermed unngår Google indeksering av duplikat innhold (noe som Google for øvrig absolutt hater). Dersom du ser denne meldingen i Google Search Console, betyr det at Google har sett og godkjent canonical-taggen. Med andre ord: alt er slik det skal være. Selv Google sier det i sine guide Search Console Help: “This page correctly points to the canonical page, which is indexed, so there is nothing you need to do.”
"Page with redirect" Dette er nok et eksempel på hvordan varsler i Google Search Console ikke nødvendigvis trenger å være “feilmeldinger.” Dette varslet betyr at siden omdirigeres / videresendes til en annen side, og derfor ikke kan indekseres separat. En URL videresendes som vanlig til en ny URL når innholdet har blitt flyttet til den nye URL’en. Google vil i så fall indeksere den nye URL’en og ignorere den gamle, noe som i de fleste tilfeller er ønskelig.
"Not found (404)" Dette varslet betyr at siden ble fjernet. Dermed er ikke siden tilgjengelig for Google, og vil heller ikke indekseres. Løsningen på dette problemet er å finne ut av hvorfor siden ikke finnes (dersom den burde eksistere) og fikse problemet i CMS’et ditt. Er det korrekt at siden ikke skal finnes lenger? Da bør du fjerne alle lenker som peker til URL’en fra nettstedet generelt. Det å ha mange såkalte on-page lenker som peker til 404-sider påvirker sidehelse negativt og gjør Google grumpy.
Pro-tips: Bli varslet på mail!
Jeg anbefaler alltid å ta en regelmessig sjekk av nettstedets helsestatus i Google Search Console. Men noen ganger kan hverdagen være fullpakket og ukene bare flyr.
Unngå overraskelser ved å melde deg på e-postvarsler. Google Search Console gir deg nemlig umiddelbar informasjon om eventuelle problemer eller feil som dukker opp på nettstedet ditt.
Når det er noe galt med nettstedets indekseringsstatus, blir du varslet og kan raskt ta nødvendige tiltak for å unngå negative konsekvenser for rangeringer og synlighet i søkeresultatene.
Usikker på om ditt nettsted har et større problem?
Da må du gjerne ta kontakt med meg. Jeg er en senior SEO konsulent og hjelper deg med å få oversikt i Google Search Console. Sammen skal vi få orden på nettstedets sidehelse.
Du kan også følge SmåSeo på Linkedin, så blir du fortløpende oppdatert på nyttige SmåSeo-artikler, nyheter i SEO-verdenen og praktiske SEO-guides for gründere og småbedrifter.
Du er gründer eller aktiv i en småbedrift og trenger SEO hjelp?
Jeg er en senior SEO-konsulent som satser på ekte kunnskapsformidling.
Book et SEO-kurs for deg og ditt team, eller hyr meg inn som personlig SEO konsulent, så tar vi en prat om behovene til deg og din bedrift. Det er en rekke prosjektbaserte SEO tjenester jeg kan operativt støtte dere med på midlertidig basis.
Lyst til ta en prat om SEO for din bedrift?
Kommentarer